Lykopen

Lykopen

Lykopen – nejvýznamnější karotenoid

Karotenoidy se vyznačují sytou barevností  - od oranžové po hnědočervenou a představují soubor rostlinných antioxidantů, které lidskému zdraví přinášejí mnohostranný zdravotní prospěch. Dnes je známo více než 700 karotenoidů, mezi karotenoidy má lykopen výsadní postavení z více důvodů ale především má nejvyšší antioxidační kapacitu, což znamená, že dokáže dezaktivovat více volných radikálů než kterýkoli jiný karotenoid. 

Lykopen je obsažen v mnoha druzích ovoce a zeleniny, avšak v hojné míře pouze v rajčatech. Ze syrových rajčat jej tělo obtížně vstřebává, v dostatečné míře je vstřebatelný pouze z tepelně upravených plodů, zejména ve formě protlaku. Vědci odhadli optimální příjem lykopenu na den na 35 mg, ze syrových rajčat lze však získat něco mezi 5-20mg za den (z 300g a více). Pravidelná a vysoká konzumace syrových rajčat má však i stinnou stránku. Jednak obsahují šťavelany, které blokují vstřebávání vápníku, jednak obsahují solarin i jiné rostlinné toxiny. Ideální výživovou strategií zůstává kombinace příjmu lykopenu jak z přirozeného zdroje, tak i u doplňku stravy, kde se nachází v koncentrované podobě a přesně určené dávce.  

Zobrazit v eshopu