Rivierin

Rivierin

Zcela specifickou složkou stravy jsou různé typy vlákniny. Odborníci doporučují denní příjem vlákniny 35gramů a více, avšak skutečný příjem vlákniny na den nepřesahuje 10 gramů. Tento deficit má významný podíl na výskytu poruch a nemocí trávicího ústrojí a do jisté míry i nárůstu obezity.

V posledních letech se právem šíří užívání různých typů vlákniny ve formě doplňků stravy. Všechny vlákniny mají jedno společné. Ve styku s vodou zvětšují svůj objem, čímž přispívají k pocitu nasycení, podporují střevní peristaltiku, zlepšují prostředí střevní mikroflóry a napomáhají vylučování některých toxických látek z těla. Jednotlivé typy se v zásadě liší jen tím, do jaké míry plní ten který z fyziologických úkolů.

V doplňcích stravy se vyskytují prakticky vlákniny získané z cereálií, chitosan, chlorella, psylium a nejnověji glukomannan. Pro navození pocitu sytosti a tím i k omezení příjmu stravy jsou vhodné pouze psylium a glukomannan, proto jsou primárně volbou v režimu snižování tělesné hmotnosti. Zatímco ostatní vlákniny v trávicím ústrojí zvětší svůj objem přibližně 5x, psylium jej zvětší až 40x, a glukomannan i více než 50x, což je uživatelsky velmi pohodlné.

Glukomannan v přípravku Rivierin se získává z hlízy obiloviny Amorphophallus rivieri, která je domovem v Číně a Japonsku a která obsahuje až 60 procent glukomannanu, zatímco jiné rostliny jej obsahují pouze nepatrné množství. V Číně i Japonsku se hlízy suší a melou na mouku, jež má v tamějších kuchyních mnohostranné využití a prastarou tradici užívání. Glukomannan (Rivierin) se užívá před hlavními jídly (3x za den). Po zapití dostatečným množstvím vody velmi rychle zvětší svůj objem a jako píst prochází pozvolna celým trávicím systémem. Cestou reguluje žlučové šťávy, omezuje vstřebání tuků a cukrů z dosud natrávené stravy a příznivě ovlivňuje složení střevní mikroflóry tím, že snižuje množství potencionálně choroboplodných bekterií.

Jako nástroj ke snížení tělesné hmotnosti vyniká tím, že brání možnému přejídání a snižuje vstřebávání energeticky vydatných složek stravy. Pokusy na zvířatech ukazují, že užívání glukomannanu může člověku přinést daleko širší zdravotní prospěch než jen redukci váhy.

Standardní studie zaměřené na úbytek hmotnosti zaznamenaly pokles váhy v průměru o 3, 9 kg za šest týdnů trvání studie, přičemž testované osoby nesměly měnit stravovací návyky ani jiné zvyklosti. V rámci režimu redukce váhy se doporučuje kombinovat užívání glukomannanu a příjem stravy se sníženým podílem cukrů a živočišných tuků, což vede k významnějšímu úbytku váhy než užívání glukomannanu bez této podpory.

Glukomannan je přírodní látkou, které expertní skupiny Evropské komise přiznaly účinek na snižování tělesné hmotnosti a kterou Evropská komise zařadila na seznam zdravotních tvrzení.

 

 

Zobrazit v eshopu