Kniha hostů

Jsme připraveni Vám odpovědět na jakékoliv otázky vztahující se k užívání našich doplňků stravy.

Vyplňte krátký formulář a zašlete nám své dotazy, nebo využijte dotazů předchozích uživatelů, kde můžete také nalézt odpovědi na Vaše otázky.

Vaše dotazy Vám zodpovíme nejpozději do dvou pracovních dnů.

Přidat dotaz   
  • Marcela 16.7.2017
    Dobrý den, syn má 23 roků, je autista a užívá na zmírnění záchvatů Ketilept. Mohu kombinovat Ketilept s L- Tryptofanem? Děkuji za odpověď.
    Dobrý den, ano, L-Tryptofan lze užívat.
  • Vlada 10.7.2017
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli na DNU mi pomůže užívání ViaLoxinu Forte TM nebo DL-PA. A mohu je užívat současně s Miluritem 300? Nebo mi můžete doporučit jiný Váš produkt? Děkuji za odpověď
    Dobrý den, bohužel jste neuvedl důvod, proč chcete standardní léčbu dny lékem Milurit doplnit užíváním dalšího přípravku. Pokud Vám onemocnění působí bolest nebo ztuhlost kloubů navzdory užívání Miluritu, pak bude vhodnou volbou DL-PA. Kombinace obou je zcela bezpečná. Projevy tohoto onemocnění je však také možné významně snížit stravou chudou na cukry a tuky i červené maso, pitím většího množství vody, nejlépe minerální a vyhýbání se alkoholu. Účinným lékem dny je také konzumace čerstvých třešní v dávce nejméně 10dkg denně.
  • Jana 2.7.2017
    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho začne l-tryprofan působit (v řádu dnů či týdnů). Pak jsem se chtěla zeptat, zda mohu tryptofan užívat současně s Kinitem a Helicidem (mám zánět žaludku).
    L-Tryptofan působí 2 až 5 hodin po užití dávky. To však neznamená, že stejně rychle zvýší hladinu serotoninu, kvůli čemuž je užíván. Tento efekt se může projevit ihned, nebo až za několik dnů. Pokud užíváte Helicid, budete trpět nedostatečným příjmem tryptofanu ze stravy, protože k jeho odštěpení je nutný dostatek žaludečních kyselin. Tryptofanu z doplňku stravy se to netýká. Pokud je druhým užívaným lékem Kinin DAK, pak ten vstřebávání tryptofanu nijak neovlivňuje.
  • Lucie 25.6.2017
    Dobrý den, užívám L-Tryptofan 1-2 kapsle denně. Nyní mi moje gynekoložka doporučila, abych v době menopauzy zkusila užívat GS Merilin. Mohu užívat oba léky dohromady? Děkuji za odpověď.
    Dobrý den, oba doplňky stravy můžete užívat.
  • Věra 25.6.2017
    Dobrý den. Potřebuji se s vámi poradit o užívání vašeho přípravku L-tryptofan. Poslední rok jsem si prošla velkou psychickou zátěží ze strany rodiny, souběžně přišla těžká nemoc nejbližšího člověka a ještě jsem k tomu zakončovala studium vysoké školy při zaměstnání. Od této doby jsem začala mít úzkosti, nepochopitelné stavy smutku, beznaděje. Byla jsem bez nálady, bez chuti cokoliv dělat, uzavřená do sebe. Pak jsem objevila váš přípravek a asi po týdnu užívání 1-0-1 mi bylo mnohem lépe. Vlastně se mi strašně ulevilo. Dále jsem brala tryptofan jen ráno. Konečně přišla chut najít si koníčka, který mě dělal šťastnou. Po čtvrt roce užívání jsem plánovaně otěhotněla, váš přípravek jsem přestala užívat a nyní jsem v druhém měsíci těhotenství a jsem úplně šílená. Nezvládám nic v klidu, jsem vzteklá a to mě nutí často plakat. Vůbec si miminko neuvědomuji a přemýšlím nad takovými blbostmi co by se mohlo stát.. Vrací se mi zpět špatné prožitky z toho období. Mám to však jen doma, v práci na to asi není čas a prostor. Tak bych potřebovala v rámci zdravého vývoje plodu zase tryptofan začít brát, ale bojím se abych miminku neublížila. Moc vás prosím o radu, děkuji.
    Dobrý den, pokud Vašemu psychickému rozpoložení dělá užívání L-Tryptofanu dobře, nemusíte se ho vzdát ani v době těhotenství. Jestliže se jeho užívání v těhotenství obecně nedoporučuje je to z etických nikoliv zdravotních důvodů. Živiny, které mohou podpořit zdravý vývoj plodu, byly za tímto účelem testovány, což není případ tryptofanu. Užíváním tohoto doplňku stravy pouze zvyšujete příjem tryptofanu, který je beztak v běžné stravě obsažen. Teoreticky by normální vývoj plodu mohl tryptofan nějakým způsobem ovlivnit, pokud by byl užíván v nadměrných dávkách, tedy dva a více násobky doporučené denní dávky uvedené na obalu výrobku.
  • Iva Slancová 19.6.2017
    Dobrý den, mamince je 86 let. Má těžkou artrozu v obou ramenech, TEP obou kolen. poslední měsíce má velké bolesti i ve svalech na rukách, nelze se jí ani dotkonout, jak ji to bolí. ruce nemůže zvednout ani v nich nic neudrží. bolí jí i maso na nohách, záda, prostě "celý člověk". Užívá léky Helicid,Torvacard,Anopyrin, Egilok,Betaserc a na bolest Mabron (ten 1x denně) přesto má neustálé bolesti. Pomohl by jí pro zmírnění bolestí Prodromin? Ortoped ji dal před 14 dny 2 injekce do levého ramene (nějaká výživa kloubu s kys. hyaluronovou á 2.800,- Kč!), ale od té doby je ta ruka ještě horší! Budu vděčná za každou pomoc, která zmírní mamce bolesti. děkuji
    Dobrý den, s ohledem na věk a zdravotní potíže Vaší maminky by užívání Prodrominu nejspíš nepřineslo možnou úlevu, protože by mohlo trvat dlouhé týdny než by se účinek projevil. Ke zmírnění bolesti je mnohem účinnější přípravek DL-PA, který obvykle působí do druhého dne. S užívanými léky jej lze bez obav užívat společně. Ve spojení s lékem Mabron by měl mamince přinést zjevnou úlevu.
  • Jana 15.6.2017
    Děkuji za odpověď viz můj dotaz z 5.6. Můj stav se den ode dne lepší, takže velké poděkování že existuje něco, co účinkuje a je bez vedlejších účinků a receptu. Ještě mám dotaz, dá se takto ze začátku užívat i třeba 4 tablety denně cca na 2 týdny, než si tělo uplně zvykne ? Musím říct, že mi nástup účinku celkem trval opravdu skoro 2 týdny, ale nyní se cítím opravdu první den skvěle, proto bych ráda dočasně L tryptofan užívala alespoň ty 4 denně, pak postupně snížovat. Jinak všem kdo se o to zajímáte, doporučuji na 100%. Deprese a úzkosti se u mně rozjely naplno po dlouhém stresu a tohle fakt pomohlo!! Ale chce to chvilku počkat, než zabere. Děkuji za info, případně jak dlouho ho můžu užívat dlouhodobě?
    Dobrý den, můžete užít i 4 kapsle za den, ale jakmile se budete cítit lépe, začněte dávku snižovat, protože tělo by si na vyšší dávkování zvyklo. Nižší dávkování do 3 kapslí denně můžete užívat dlouhodobě. Pro vyšší vstřebatelnost je nutné užívat přípravek s odstupem od hlavních jídel dne. Ale pokud společně s dávkou sníte drobnou sladkost, podpoříte tím vstřebávání. Dále je možné zvýšit biologickou využitelnost L-Tryptofanu současným užitím vitanímu B6 nebo B-komplkexu.
  • Jana 5.6.2017
    Dobrý den, obracím se na vás s dotazem, již 2x v životě jsem musela na deprese a úzkosti užívat sertralin 100 nebo 50 MG. Měl na mně ze začátku vedlejší účinky, téměř nesnesitelné, cca prvních 14 dnů,zhoršení stavu atd. Vzhledem k tomu, že nyní mně deprese a úzkosti znovu postihli, koupila jsem si zatím váš přípravek , užívám od 1.6 cca 2-3 tablety denně, zlepšení již občas pociťuji ale občas je mi i hodně špatně. Je možné, že to působí stejně jako sertralin ? Nejdřív zhoršení a pak postupné vylepšování ? Jaký je rozdíl mezi vaším přípravkem a tím co předepisuje lékař, když účinná látka je stejná. Děkuji za odpovědi, a doufám že své stresové a úzkostné stavy zvládnu s vašim přípravkem, jen potřebuji vědět co se dá od něj očekávat. Děkuji
    I když jste to neuvedla, předpokládáme, že užíváte přípravek L-Tryptofan. Sertralin i tryptofan mají sice docílit velmi podobný účinek, ale jinak spolu nemají nic společného. Sertralin je umělá chemikálie, která zvyšuje množství serotoninu v oběhu, zatímco tryptofan je přírodní nepostradatelná živina člověka, kterou získává ze stravy. Bohužel je ve stravě obsažen v poměrně malém množství pro člověka, kterého sužují deprese a úzkosti. Pokud je užíván i v doplňku stravy, tělo si z něj vyrobí více serotoninu, který pak depresivní stavy umožní zvládat. Tryptofan nevyvolává zhoršení stavu, ale v některých případech nemusí mít tak výrazný účinek jako sertralin. Na rozdíl od sertralinu také není nutné užívat tryptofan ve stále stejné denní dávce. Pokud se cítíte lépe, můžeme dávkování bez problémů snížit a naopak.
  • Monika 3.5.2017
    Dobrý den, studuji vysokou školu a čekají mě státnice. Za poslední dobu jsem měla více psychické zátěže a byl mi doporučen L-Tryptofan. Druhá věc je, že se s manželem pokoušíme otěhotnět a momentálně ani nevím, jestli už těhotná nejsem. V příbalovém letáku je uvedeno, že není vhodný pro těhotné. Je nebezpečné v mém případě L-Tryptofan začít užívat? Děkuji za odpověď. Monika
    Dobrý den, fakt, že se tato věta uvádí je ten, že nejsou prováděny studie na této skupině osob. L-Tryptofan je možné užívat, nicméně až budete mít těhotenství potvrzené, doporučujeme následně L-Tryptofan vysadit.
  • Kateřina 2.5.2017
    Dobrý den, ráda bych se zeptala na bezpečnost užívání L tryptofanu při kojení 3 měsíčního miminka. Po šestinedělí se u mne objevily úzkostné stavy, již dříve mi L tryptofan pomohl a klasická antidepresiva při kojení brát nechci. Na stránkách píšete, že do 600mg denně je to bez problémů, ale nad 600 mg by to mohlo zatěžovat jaterní enzymy. Dostane se L tryptofan do mateřského mléka a poté se i u miminka přemění v mozku na serotonin? Nehrozí, že až ho přestanu kojit, tak bude najednou mít nedostatek serotoninu? Nezatíží 600mg játra tak malého miminka, když je to dávkování pro dospělé? Děkuji.
    Dobrý den, užívání L-Tryptofanu během kojení nepředstavuje pro zdraví miminka riziko. Užívání u kojících žen se nedoporučuje, protože v tomto ohledu neproběhly žádné reprezentativní studie. K jejich provedení ani nebyl dostatečný důvod. Tryptofan se do mateřského mléka nemůže dostat, protože je zcela metabolizován v těle matky. Serotonin je v mateřském mléce obsažen vždy bez ohledu na to, zda matka přijímá tryptofan pouze ze stravy, nebo navíc i z doplňku stravy. Dodatečný příjem tryptofanu může množství serotoninu v mateřském mléce zvýšit zcela nepatrně, pokud vůbec. Ve vašem případě nejspíš nebude nutné, abyste užívala nadměrnou dávku přípravku. Dvě až tři kapsle za den by Vám mohly poskytnout dostatečnou úlevu od úzkostných stavů. Upozornění na riziko poškození jaterních funkcí v důsledku užívání l-tryptofanu se týká denních dávek vyšších než 2500 mg a osob, jejichž jaterní funkce jsou již poškozeny z jiné příčiny.