Antioxidanty a zdraví

Před 70. lety dostal dnes již legendární americký vědec Denham Harman za úkol od firmy Shell najít  způsob, jak ochránit jejich motorové oleje před oxidací a tím i krátkou dobou použitelnosti. Tím se začala psát historie výzkumu antioxidantů. Záhy na to profesor Harman zjistil, že se vlivem působení kyslíkových částic, jež pojmenoval volné radikály, stejně jako motorové oleje, kazí i lidské tukové buňky, což vede jak ke zrychlenému stárnutí těla, tak i k rozvoji většiny chronických onemocnění.

 Jeho výzkumy doplnily a obohatily tisíce dalších vědců, kteří se zabývají vztahem mezi výživou a zdravím. Dnes víme, že volné radikály poškozují nejen tukové buňky, to především, ale také četné bílkoviny a cukry v těle, stejně jako naši genetickou výbavu. 

Antioxidanty nás chrání před devastujícími účinky volných radikálů. Mnohé si vyrábí naše tělo, nicméně hlavním zdrojem antioxidantů je dostatečný příjem rostlinné stravy, především v syrové podobě. Bohužel jsme v dnešní době vystaveni působení volných radikálů v daleko větší míře než tomu bylo v minulosti.  Jejich zdrojem není jen samotný kyslík, ale i znečištěné životní prostředí, nadužívání umělých chemikálií doma i v přírodě, užívání návykových látek a dokonce i některých léků.

Proto je nutné příjmu antioxidantů věnovat patřičnou pozornost, proto jsou k dispozici doplňky stravy, které obsahují koncentrované antioxidanty z rostlin.  Podobně jako volné radikály, i antioxidanty se liší silou účinku, působením na určité tkáně a trváním účinku. V posledních letech se stal předmětem obzvláštního zájmu vědců taxifolin, antioxidant silnější než uměle vytvořený konzervant  BTH, navíc působící v těle desetkrát delší dobu než kterýkoli jiný antioxidant. Pro své unikátní vlastnosti byl taxifolin užíván k podpůrné léčbě závažných onemocnění v Rusku několik desetiletí. Evropské zdravotní úřady povolily a doporučily jeho užívání teprve v nedávné době.

Víte, že taxifolin

-          je hojně obsažen v kůře a míze modřínů a borovic, které po tisíciletí užívali k léčbě severoameričtí indiáni i národy východní Sibiře?

-          je klíčovou látkou v ostropestřci mariánském i Pycnogenolu?

-          je obsažen ve slupce jablka a hlíze červené cibule v přibližném množství 100mg na 100g?

-          se v malé míře nachází i hroznech, citrusech, zeleném čaji a olivovém oleji?

-          aktivuje gen zodpovědný za obnovu (poraněné) pokožky?

 

 

 

 

 

zpět