Doplňky stravy a povinná upozornění
Na všech obalech doplňků stravy lze nalézt několik povinných
upozornění. Povinnost je uvést ukládá zákon, některá upozornění , ale musí případně může uvádět
výrobce. K povinným upozorněním ze zákona patří „Nepřekračujte doporučené
dávkování " a „Výrobek neslouží jako náhrada pestré
stravy".
Doporučené denní dávky přípravků jsou stanovovány na základě
jednoho ze dvou kritérií. V prvním případě se širší skupina odborníků
shodne na určitém úzkém rozpětí dávkování, případně stanoví jeho horní limit,
které pak výrobci musejí respektovat. Konečné slovo má v tomto ohledu
exportní výbor Evropské agentury pro bezpečnost potravin. Ve druhém případě se
jedná o dávkování látek, které mohou být obsaženy jak v doplňcích stravy,
tak i lécích. Denní dávka látky v doplňku stravy musí být vždy nižší
než je nejnižší dávka v léku. Tento
případ se týká především vitamínů, minerálů, aminokyselin a některých
rostlinných látek. Upozornění na nepřekračování doporučeného dávkování má za
cíl omezit případný výskyt nechtěných účinků u osob se zvýšenou citlivostí na
určité látky.
Lidské tělo denně přijímá ze stravy mnoho set látek.
Upozornění, že doplněk stravy neslouží
jako náhrada pestré stravy znamená, že jeden výrobek ani celý soubor
výrobků nemůže vykompenzovat přínos, který tělu poskytuje různorodá přirozená
strava. Může jen doplnit látky, na které je strava chudá. Upozornění, jejichž
uvedení na obalu výrobků je víceméně ponecháno na výrobcích, zahrnuje
informaci, že výrobek není určen například dětem, těhotným a kojícím ženám.
Toto upozornění sděluje, že výrobek obsahuje látky, jejíchž užívání nebylo
v praxi u uvedených skupin osob nikdy klinicky zkoumáno, nebo že účinné
látky mohou být prospěšné pouze osobám ve vyšším věku.
Jiné upozornění má za účel varovat před užíváním určité
látky výrobku osoby s vrozenou poruchou metabolismu, například celiaky
nebo fenyketonuriky. Povinným upozorněním je též informace o správném
uchovávání výrobku. Jako kterákoli potravina i koncentrované živiny
v doplňcích stravy podléhající časem biologickému rozkladu a napadení
mikroorganismy. Zkázu urychlují vysoká vlhkost, teplota nad 25°C a přímé
sluneční světlo. Při souběhu těchto tří faktorů může dojít ke znehodnocení
obsažených látek mnohem dříve než je stanovená doba spotřeby.